Instellingen voor Combineren opgeven in Fiery Impose

U kunt combinatiestijlen, de paginavolgorde, de rugmarge en de combinatiemethode opgeven.

Zorg ervoor dat de combinatiestijl en -methode samen kunnen worden gebruikt. Raadpleeg Combinatiestijlen gebruiken met combinatiemethodenvoor informatie over de mogelijke combinaties.

Combinatiestijl instellen

U kunt de combinatiestijl instellen.

Klik in de vervolgkeuzelijst onder Sjabloon op Uniek, Herhalen, Uniek-Collationeren en bijsnijden, Duplo - korte kant of Duplo - lange kant.

Paginavolgorde instellen

Met de opties voor Paginavolgorde kunt u de richting van de paginering binnen de opmaak bepalen.

Klik op een van de instellingen in het gedeelte Paginavolgorde van het deelvenster Instellingen:
  • : pagina's horizontaal van links naar rechts rangschikken, per rij, vanaf de bovenste rij.

• : pagina's horizontaal van rechts naar links rangschikken, per rij, vanaf de bovenste rij.

• : pagina's verticaal van boven naar onder rangschikken, per kolom, vanaf de kolom uiterst links.

• : pagina's verticaal van boven naar onder rangschikken, per kolom, vanaf de kolom uiterst rechts.

Rugmarges instellen

U kunt rugmarges instellen voor combinatietaken. Rugmarges zijn extra marges die ruimte bieden voor inbinden en andere afwerkingsopties.

De plaats van de rugmarges wordt door Fiery Impose bepaald op basis van de opmaak en de velgrootte voor het inslaan van de taak. In taken die op de rug worden gesneden zijn bijvoorbeeld vaak grotere rugmarges vereist dan in taken die door de rug worden geniet. Er moet namelijk ruimte overblijven voor het egaliseren van de rug en het lijmen van de katernen als het boek wordt ingebonden.
  1. Klik op Definiëren bij de optie Rugmarge.
  2. Typ in het dialoogvenster Rugmarge de afmeting van de rugmarge in de beschikbare tekstvelden voor elke rugmarge van uw opmaak.
  3. Als u een waarde hebt ingevoerd in een van de velden en dezelfde afmeting wilt instellen voor alle rugmarges, klikt u op Toepassen op alle.
  4. Als u Passend schalen hebt geselecteerd vóór het instellen van de rugmarges in het dialoogvenster Rugmarge, kunt u de plaatsing van de pagina-inhoud bepalen met behulp van het selectievakje "Passend schalen" maakt gebruik van instellingen voor rugmarge.
    • Wanneer u het selectievakje niet inschakelt (standaardinstelling), wordt bij Passend schalen de afmeting van de rugmarge niet opgenomen in de berekening. Bij een wijziging van de rugmarge wordt de pagina-inhoud niet geschaald, maar wordt de inhoud verschoven.
    • Wanneer u het selectievakje inschakelt, wordt bij Passend schalen de afmeting van de rugmarge opgenomen in de berekening. Bij een wijziging van de rugmarge wordt de pagina-inhoud geschaald zodat hij past binnen het gebied dat wordt gedefinieerd door de rijen en kolommen en de rugmarge-instellingen.

Opties voor Passend schalen met rugmarges

Fiery Impose biedt twee verschillende opties voor het gedrag van Passend schalen met rugmarges.

Passend schalen is nodig wanneer de oorspronkelijke pagina niet geheel binnen het beschikbare inslagsegment op het vel past. De grootte van het inslagsegment wordt bepaald door het velformaat en het aantal inslagsegmenten op de pagina (een functie van het aantal rijen en kolommen). De rugmarge-instelling bepaalt de ruimte tussen de inslagsegmenten.

Als u Passend schalen hebt geselecteerd, wordt in het dialoogvenster Rugmarge het selectievakje "Passend schalen" maakt gebruik van instellingen voor rugmarge weergegeven. Het gedrag van het selectievakje is als volgt:

• Wanneer u het selectievakje niet inschakelt (standaardinstelling), wordt bij Passend schalen de afmeting van de rugmarge niet opgenomen in de berekening. Bij een wijziging van de rugmarge wordt de pagina-inhoud niet geschaald, maar wordt de inhoud verschoven.
  • Wanneer u het selectievakje inschakelt, wordt bij Passend schalen de afmeting van de rugmarge opgenomen in de berekening. Bij een wijziging van de rugmarge wordt de pagina-inhoud geschaald zodat hij past binnen het gebied dat wordt gedefinieerd door de rijen en kolommen en de rugmarge-instellingen.

Als de gebruiker Passend schalen heeft geselecteerd, is bij het wijzigen van de rugmarge automatisch de schaalfactor gewijzigd. De grootte van het document is aangepast zodat het binnen het beschikbare gebied blijft passen.  Houd rekening met het volgende:  De gebruiker heeft de optie Passend schalen geselecteerd zodat de pagina altijd binnen het beschikbare inslagsegment paste, ongeacht de grootte van de rugmarge of het velformaat. Het wijzigen van de rijen en kolommen of het velformaat heeft het geschaalde formaat beïnvloed. Het wijzigen van de rugmarge heeft het geschaalde formaat beïnvloed. Passend schalen heeft neerwaarts geschaald, niet opwaarts.

Combinatiemethoden instellen in Fiery Impose

U kunt een van de vijf methoden voor Combineren instellen. Niet alle methoden en stijlen voor Combineren zijn compatibel.

Klik op een van de volgende methoden voor Combineren in de vervolgkeuzelijst Opmaakstijl:
  • Standaard

• Kop aan kop

• Voet aan voet

• Omgekeerd

• Afwisselend omgekeerd

Combinatiestijlen gebruiken met combinatiemethoden

Welke stijlen en methoden voor Combineren u samen kunt gebruiken, hangt af van het feit of taken de indeling PostScript, PDF of VDP hebben.

De volgende tabel toont welke stijlen en methoden voor Combineren u samen kunt gebruiken voor normale taken in PostScript- of PDF-indeling.

Combinatiestijlen Standaard Kop aan kop Voet aan voet Omgekeerd Afwisselend omgekeerd
Herhalen Ja Ja Ja Ja Ja
Uniek Ja Ja Ja Ja Ja
Uniek collationeren en bijsnijden Ja Ja Ja Ja Ja

De volgende tabel toont welke combinatiestijlen en -methoden u samen kunt gebruiken voor VDP-taken.

Combinatiestijlen Standaard Kop aan kop Voet aan voet Omgekeerd Afwisselend omgekeerd
Herhalen Ja Nee Nee Nee Nee
Uniek Ja Ja Ja Ja Ja
Uniek collationeren en bijsnijden Ja Ja Ja Ja Ja
Meerdere records collationeren Ja Ja Ja Ja Ja
Snijden en stapelen Ja Ja Ja Ja Ja
Duplo - korte kant Ja Nee Nee Nee Nee
Duplo - lange kant Ja Nee Nee Nee Nee

De stijl Standaard is de enige opmaakstijl die wordt ondersteund voor combinatietaken met variabele gegevens en met herhalen. Alle opmaakstijlen worden ondersteund voor afdruktaken met niet-variabele gegevens in PostScript- of PDF-indeling die via de functie Importeren of het printerstuurprogramma naar Command WorkStation worden verzonden. Voor taken die via Hot Folders worden verzonden kan in Fiery Impose geen onderscheid worden gemaakt tussen afdruktaken met variabele en afdruktaken met niet-variabele gegevens. Daarom is Standaard de enige combinatiestijl met herhalen die wordt ondersteund voor afdruktaken met variabele en afdruktaken met niet-variabele gegevens.

De afwerkoptie Boekje herhalen opgeven

Met Boekje herhalen, dat bedoeld is voor offline afwerking en niet voor inline afwerking, kunt u stapsgewijs twee identieke boekjes op één vel afdrukken. Voor Boekje herhalen is een opmaak van 2 rijen bij 2 kolommen vereist.

1. Selecteer Boekje als gebruiksdoel.
  2. Selecteer 2 x 2 boekje herhalen bij de optie Rij en kolom.

Beschikbare stijlen voor bindopties

De volgende tabel toont welke Stijl-instellingen met welke bindopties kunnen worden gebruikt. Deze gelden voor PostScript- of PDF-taken maar niet voor VDP-taken.

Opmerking: Voor de bindopmaak Boekje herhalen wijzigt u met de instelling Stijl de afdrukrichting van de boekjes. Bij opmaken met Combineren wijzigt u met de instelling Stijl de afdrukrichting van de pagina's.
Bindmethode Standaard Kop aan kop Voet aan voet Omgekeerd Afwisselend omgekeerd
Links binden Ja Ja Ja Nee Nee
Rechts binden Ja Ja Ja Nee Nee
Boven binden Ja Nee Nee Ja Ja