Werken met pagina's in Fiery Compose

Fiery Compose stelt u in staat pagina's toe te voegen, anders te schikken en te verwijderen, of pagina's vanuit een andere taak in te voegen. U kunt ook tabbladpagina's, hoofdstukbeginpagina's of omslagen maken, media toewijzen aan pagina's en dubbelzijdig afdrukken instellen voor geselecteerde pagina's.

Belangrijk: U moet de taak bewerken voordat u eventuele instellingen voor gemengde media opgeeft. Het bewerken van een taak kan de paginanummers wijzigen, wat gevolgen kan hebben voor de instellingen voor gemengde media. Controleer instellingen voor gemengde media altijd nadat u een taak hebt bewerkt.

Een taak openen om te bewerken in Acrobat

In Fiery Compose kunt u een taak openen om deze te bewerken in Adobe Acrobat en Enfocus PitStop.

Klik met de rechtermuisknop op een pagina in het deelvenster Paginaweergave en klik vervolgens op Bewerken in Acrobat.

Pagina's opnieuw ordenen, pagina's verwijderen of dubbelzijdig afdrukken instellen voor pagina's in Fiery Compose

U kunt bewerkingen uitvoeren met geselecteerde pagina's in een Fiery Compose-taak.

Kies een van de volgende mogelijkheden:
  • Als u pagina's opnieuw wilt ordenen, klikt u op de miniatuur van de gewenste pagina in het deelvenster Paginaweergave en sleept u deze naar de nieuwe locatie.

• Als u pagina's wilt verwijderen, selecteert u één of meerdere pagina's en klikt u op Bewerken > Verwijderen.

• Als u dubbelzijdig afdrukken (indien ondersteund door de printer) wilt toepassen op geselecteerde pagina's of hoofdstukken, selecteert u de pagina's, klikt u er met de rechtermuisknop op en klikt u op Dubbelzijdige pagina. Geef vervolgens de gewenste instelling op.

Opmerking: Als u dubbelzijdig afdrukken wilt gebruiken voor een volledige taak, selecteert u de gewenste instelling voor de taak in Command WorkStation voordat u de taak opent in Fiery Compose, of kiest u Dubbelzijdig in het deelvenster Instellingen.

Pagina's van een andere taak invoegen in Fiery Compose

U kunt pagina's invoegen vanuit een taak op de Fiery Server of op uw computer.

1. Klik op Acties > Pagina('s) invoegen.
  2. Kies een van de volgende mogelijkheden in het dialoogvenster Pagina's invoegen:
    • Vanaf een lokaal systeem klikt u op Bladeren, selecteert u het bestand en klikt u op Openen.

• Vanaf een Fiery Server klikt u op Servertaken en klikt u op het bestand in de lijst.

3. Kies een van de volgende mogelijkheden:
    • Als u specifieke pagina's wilt invoegen, sleept u deze naar het deelvenster Paginaweergave en schikt u ze in de gewenste volgorde.

• Als u een volledige taak wilt invoegen, sleept u het taaklabel naar het deelvenster Paginaweergave.

Een blanco vel of pagina invoegen in Fiery Compose

Met Fiery Compose kunt u overal in een document blanco vellen of pagina's invoegen. Fiery Compose voegt het vel of de pagina in vóór de geselecteerde pagina.

Opmerking: U kunt geen tussenvel toevoegen als de geselecteerde pagina een tabblad is. Als u een tussenvel vóór een tabblad wilt invoegen, voegt u eerst het tussenvel in en vervolgens het tabblad.
  1. Selecteer een pagina in het deelvenster Paginaweergave.
  2. Klik op Acties > Blanco vel invoegen of Acties > Blanco pagina invoegen.

Media toewijzen aan pagina's in Fiery Compose

In de deelvensters Velweergave en Paginaweergave kunt u media toewijzen aan afzonderlijke pagina's of aan paginabereiken. U kunt ook media toewijzen aan een volledige taak in het deelvenster Paginaweergave.

1. Selecteer één of meerdere pagina's.
  2. Klik op Acties > Medium toewijzen.
  3. Geef de media op in het dialoogvenster Pagina/Paginabereik media.

Werken met hoofdstukbeginpagina's in Fiery Compose

Als u een document in hoofdstukken wilt verdelen, kunt u het begin van elk hoofdstuk markeren in het deelvenster Paginaweergave en vervolgens afwerkingsopties toepassen in het deelvenster Instellingen. U kunt ook een hoofdstukbeginmarkering verwijderen.

Een hoofdstukbeginpagina wordt altijd op de voorzijde van een vel afgedrukt. (Dit is de rechterpagina in leesvolgorde.) Groene vinkjes in het deelvenster Paginaweergave geven hoofdstukbeginpagina's aan.

Kies een van de volgende mogelijkheden:
  • Als u een hoofdstukbegin wilt toevoegen, selecteert u een pagina die geen hoofdstukbeginmarkering heeft en klikt u op Acties > Hoofdstukbegin.

• Als u een hoofdstukbegin wilt verwijderen, selecteert u een pagina die een hoofdstukbeginmarkering heeft en klikt u op Acties > Hoofdstukbegin.

• Als u de blanco pagina's wilt weergeven die Fiery Compose invoegt vóór hoofdstukbeginpagina's, klikt u op Weergave > Impliciete blanco pagina's weergeven.

Fiery Compose voegt indien nodig impliciete blanco pagina's in om een hoofdstukbegin op een rechterpagina te laten vallen in de Leesweergave en bij bepaalde instellingen voor dubbelzijdig afdrukken.

Tabbladen instellen in Fiery Compose

U kunt overal in het document een tabblad toevoegen en het medium voor het tabblad selecteren. (Alle tabbladen van een taak moeten hetzelfde medium gebruiken, zelfs als er verscheidene media voor tabbladen beschikbaar zijn.)

De optie Converteren naar tabblad, beschikbaar in vorige versies van Fiery Compose, is verwijderd. Als u een bestaande pagina van het document, of een ingevoegde pagina, wilt converteren naar een tabblad in Fiery Compose, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Medium toewijzen. Selecteer vervolgens een tabbladmedium in de lijst zoals hieronder wordt beschreven.

Als u een tussenvel vóór een tabblad wilt invoegen, voegt u eerst het tussenvel in en vervolgens het tabblad. U kunt geen tussenvel toevoegen als de geselecteerde pagina een tabblad is.

U kunt in het venster Voorbeeld één tabblad tegelijk toevoegen. U kunt ook meerdere tabbladen instellen en toevoegen in het venster Tabbladtekst instellen.

1. Selecteer de pagina waar u een tabblad wilt toevoegen.
  2. Klik op Acties > Tabblad invoegen.

Vóór de geselecteerde pagina wordt een tabblad ingevoegd met het standaardtabbladmedium. (Als de taak al een tabblad bevat, moet u voor nieuwe tabbladen hetzelfde medium gebruiken als voor het bestaande tabblad.)

3. Klik op het ingevoegde tabblad en kies Acties > Medium toewijzen.
  4. Geef het medium op in het venster Tabblad bewerken.

Als u het medium voor één tabblad wijzigt, wordt het voor alle tabbladen in de taak gewijzigd.

Opmerking: In Fiery JobMaster kunt u meerdere media voor tabbladen toevoegen in één taak. Raadpleeg Meerdere tabbladstijlen toevoegen aan een document.

Tabbladtekst en andere eigenschappen instellen in Fiery Compose

In het venster Tabblad bewerken kunt u tabbladtekst, positie-eigenschappen en het tabbladmedium instellen.

Opmerking: In vroegere versies van Fiery Compose wordt de optie Tabbladtekst gebruikt. In latere versies is deze optie vervangen door Tabblad bewerken.
  1. Selecteer het tabblad.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het geselecteerde tabblad en klik op Tabbladtekst.
  3. Typ de gewenste tekst in het veld Tekst.
  4. Gebruik de menu's en knoppen onder het veld Tekst om teksteigenschappen zoals lettertype, grootte, uitlijning en tekstrotatie op te geven.

Als de opmaak van de taak staand is, wordt de tabbladtekst verticaal weergegeven zodat u de tekstuitlijning kunt controleren.

5. Om dezelfde instellingen toe te passen op alle tabs, klikt u op Dezelfde tekstkenmerken toepassen op alle tabbladen.

Omslagen instellen

Met Fiery Compose kunt u de voor- en achteromslag van het document onafhankelijk van elkaar instellen en de omslagmedia kiezen uit de Paper Catalog. U kunt de voor- en achterpagina van het document gebruiken als voor- en achteromslag, maar u kunt ook omslagen invoegen.

Opmerking: U kunt geen tussenvel of tabblad invoegen en geen hoofdstukbegin aanduiden als de geselecteerde pagina het voor- of achteromslag van het document is. Raadpleeg de Help van Paper Catalog, een onderdeel van de Help van Command WorkStation.
  1. Klik in het deelvenster Instellingen op Omslag > Definiëren.
  2. Kies een van de volgende mogelijkheden in het dialoogvenster Omslagmedia:
    • Als u dezelfde instellingen voor het voor- en achteromslag wilt gebruiken, klikt u op Zelfde instellingen toepassen op voor- en achteromslag.

• Als u het voor- en achteromslag afzonderlijk wilt instellen, selecteert u Vooromslag of Achteromslag.

3. Geef de instellingen op.