Voorkeuzen gebruiken

Voorkeuzen zijn beschikbaar in Taakeigenschappen. U kunt de taakvoorkeuzen vinden in de lijst Voorkeuzen met de namen van opgeslagen voorkeuzen en opties zoals Voorkeuze opslaan, Lokale voorkeuzen beheren, Standaard en Servervoorkeuzen.

U kunt een van de taakvoorkeuzen in de lijst selecteren of een nieuwe voorkeuze maken op basis van de huidige geselecteerde opties in het venster Taakeigenschappen. Als een taak momenteel geen voorkeuze gebruikt, is de voorkeuze blanco: er wordt geen tekst weergegeven in de instelling Voorkeuzen. Bij alle eigenschappen worden de oorspronkelijke standaardinstellingen weergegeven. Wanneer u een taakvoorkeuze selecteert, worden alle instellingen bijgewerkt volgens de opgeslagen voorkeuze. Als u een afdrukinstelling wijzigt, wordt de lijst Voorkeuzen weer blanco.

Er zijn twee soorten taakvoorkeuzen:

• Lokale voorkeuzen worden opgeslagen op de lokale gebruikerscomputer en worden niet gedeeld met andere gebruikers. Lokale voorkeuzen zijn op elk moment beschikbaar als u het venster Taakeigenschappen opent. Voorkeuzen blijven op uw lokale vaste schijf staan totdat u ze verwijdert.

• Servervoorkeuzen zijn opgeslagen op de Fiery server en worden gedeeld met andere gebruikers van de Fiery server.

Wanneer u een servervoorkeuze voor een overdrachtmap selecteert, worden bij de taakeigenschappen in de Fiery Hot Folders Console de naam van de voorkeuze en bijbehorende instellingen weergegeven. Voor servervoorkeuzen wordt met de knop Vernieuwen de weergave bijgewerkt met de huidige instellingen op de Fiery server. U kunt ook Hot Folders inschakelen om de bijbehorende weergave van de instellingen van een servervoorkeuze automatisch bij te werken na een bepaald tijdsinterval. Raadpleeg Voorkeuren in Hot Folders instellen voor meer informatie.

Als u als beheerder bent aangemeld bij de Fiery server, kunt u in Command WorkStation een servervoorkeuze maken, bewerken, hernoemen, verwijderen, publiceren en de publicatie ervan ongedaan maken. In Hot Folders kunt u een lokale voorkeuze alleen opslaan in het venster Taakeigenschappen.

Lokale voorkeuzen maken

U kunt een lokale voorkeuze maken door in het venster Taakeigenschappen de instellingen te kiezen en deze vervolgens op te slaan in de lijst Voorkeuzen. Servervoorkeuzen en lokale voorkeuzen worden afzonderlijk in de lijst Voorkeuzen vermeld en door lijnen van elkaar gescheiden.

1. Dubbelklik in de Fiery Hot Folders Console op de overdrachtmap om het venster Instellingen voor overdrachtmappen te openen.
  2. Klik op Definiëren in het menu Taakeigenschappen om het venster Taakeigenschappen te openen.
  3. Pas de afdrukinstellingen voor elk tabblad naar wens aan.
  4. Klik onder Voorkeuzen op Voorkeuze opslaan.
  5. Selecteer Lokale voorkeuzen.
  6. Voer een beschrijvende naam in voor de voorkeuze en klik op Opslaan.
De voorkeuze wordt toegevoegd aan de lijst met beschikbare voorkeuzen. Lokale voorkeuzen zijn op elk moment beschikbaar als u het venster Taakeigenschappen opent. Voorkeuzen blijven op uw lokale vaste schijf staan totdat u ze verwijdert.

Lokale voorkeuzen bewerken

U kunt een lokale voorkeuze bewerken.

1. Dubbelklik in de Fiery Hot Folders Console op de overdrachtmap om het venster Instellingen voor overdrachtmappen te openen.
  2. Kies Definiëren in het menu Taakeigenschappen om het venster Taakeigenschappen te openen.
  3. Kies bij Voorkeuzen de optie Lokale voorkeuzen beheren.
  4. Selecteer de voorkeuze die u wilt bewerken.
  5. Wijzig de afdrukinstellingen. (Het veld Voorkeuzen wordt blanco.)
  6. Kies Voorkeuze opslaan in de lijst Voorkeuzen.
  7. Typ dezelfde voorkeuzenaam en klik vervolgens op Opslaan om de voorkeuze op te slaan.
  8. Klik op OK om de huidige voorkeuze met dezelfde naam te vervangen.

Lokale voorkeuzen verwijderen en hernoemen

U kunt voorkeuzen verwijderen of hernoemen.

1. Dubbelklik in de Fiery Hot Folders Console op de overdrachtmap om het venster Instellingen voor overdrachtmappen te openen.
  2. Klik op Definiëren in het menu Taakeigenschappen om het venster Taakeigenschappen te openen.
  3. Kies bij Voorkeuzen de optie Lokale voorkeuzen beheren.
  4. Selecteer de voorkeuze en kies een van de volgende mogelijkheden:
    • Als u de voorkeuze wilt verwijderen, klikt u op Verwijderen.

• Als u de voorkeuze wilt hernoemen, klikt u op Hernoemen, voert u een beschrijvende naam in voor de voorkeuze en klikt u op Opslaan.

Een servervoorkeuze maken

Beheerders kunnen instellingen in het venster Taakeigenschappen opslaan als servervoorkeuzen. Deze voorkeuzen worden opgeslagen op de Fiery server en gedeeld met de gebruikers ervan.

1. Klik op Server > Apparaatcentrum > Workflows > Taakvoorkeuzen.
  2. Klik op Nieuw.
  3. Voer een beschrijvende naam in voor de voorkeuze.

Spaties zijn niet geldig in namen van voorkeuzen.

4. Voer een beschrijving in voor de voorkeuze (optioneel).
  5. Kies het type servervoorkeuze door een van de volgende opties te selecteren:
    • Volledig - De voorkeuze bevat alle instellingen in Taakeigenschappen. Als u dit type voorkeuze toepast, worden alle huidige taakinstellingen overschreven.
    • Selectief - De voorkeuze bevat alleen de instellingen voor Taakeigenschappen die u selecteert. Als u dit type voorkeuze toepast, worden alleen de gedefinieerde instellingen gewijzigd. Alle andere taakinstellingen blijven behouden.

U kunt geen virtuele printer maken vanaf deze voorkeuze als u Selectief kiest.

6. Klik op Definiëren om de taakeigenschappen op te geven en klik vervolgens op OK.
  7. Klik op OK om het venster Taakvoorkeuze-instellingen te sluiten.

De Servervoorkeuzen zijn op elk moment beschikbaar als u Server > Apparaatcentrum > Workflows > Taakvoorkeuzen of het venster Taakeigenschappen opent. Deze instellingen blijven behouden op de Fiery server totdat een beheerder deze verwijdert.

Nadat u een Servervoorkeuze hebt gemaakt, worden in het deelvenster Instellingen (aan de rechterzijde) de wijzigingen ten opzichte van de standaardinstellingen weergegeven, evenals vergrendelde instellingen. De Servervoorkeuze wordt automatisch gepubliceerd zodat deze kan worden gedeeld met andere gebruikers die zijn verbonden met de Fiery server.

U kunt selectieve voorkeuzen alleen in Apparaatcentrum maken. U kunt ze niet vanuit Taakcentrum maken.

Over selectieve voorkeuzen

Omdat u slechts enkele taakeigenschappen kunt selecteren wanneer u een selectieve voorkeuze maakt, kunt u meer dan één voorkeuze gebruiken met een overdrachtmap. U kunt bijvoorbeeld Voorkeuze #1 maken met alleen afwerkingsinstellingen en Voorkeuze #2 met alleen media-instellingen. Zolang de selectieve voorkeuzen geen instellingen bevatten die met elkaar in conflict zijn, kunt u er meer dan één tegelijk gebruiken.

Als u meer dan één selectieve voorkeuze toepast op een overdrachtmap en vervolgens een van de voorkeuzen bewerkt, behalve de voorkeuze die het laatst is toegepast, worden de gewijzigde eigenschappen niet weergegeven in de overdrachtmap. Als de meest recent toegepaste voorkeuze wordt gewijzigd, blijven op de taak alleen de meest recent toegepaste voorkeuzekenmerken behouden. De overige selectieve voorkeuzen worden genegeerd.

Servervoorkeuzen bewerken, verwijderen of de publicatie ervan ongedaan maken

U kunt een servervoorkeuze bewerken, verwijderen of de publicatie ervan ongedaan maken in Server > Apparaatcentrum > Werkstromen > Taakvoorkeuzen.

U moet als beheerder zijn aangemeld bij de Fiery server om deze handelingen uit te voeren.

Als u een servervoorkeuze bewerkt of verwijdert die momenteel in gebruik is, zijn de wijzigingen alleen van invloed op toekomstige taken. De wijzigingen in de voorkeuze worden direct toegepast op Fiery Hot Folders of virtuele printers die de opgegeven servervoorkeuze gebruiken.

U kunt een bestaande servervoorkeuze op dezelfde manier overschrijven als bestanden op een computer. Een servervoorkeuze kan worden overschreven vanuit Taakeigenschappen.

Taken die zich al in de wachtrij Geblokkeerd of Afgedrukt van de Fiery server bevinden, worden niet automatisch bijgewerkt met wijzigingen in de voorkeuze. Als u een taak in een wachtrij van de Fiery server wilt bijwerken met een recent gewijzigde voorkeuze, moet u de voorkeuze opnieuw toepassen op de taak via Taakeigenschappen.

Servervoorkeuzen bewerken

Beheerders kunnen servervoorkeuzen bewerken. U kunt servervoorkeuzen bewerken in Command WorkStation (Server > Apparaatcentrum > Werkstromen) of in Taakeigenschappen.

1. Als u een voorkeuze wilt bewerken in Apparaatcentrum, selecteert u de voorkeuze die u wilt bewerken en klikt u op Bewerken op de werkbalk in Apparaatcentrum > Werkstromen > Taakvoorkeuzen.
    1. Voer een beschrijving in voor de wijziging (optioneel).
    2. Klik op Definiëren om de afdrukinstellingen te wijzigen.
    3. Klik op OK.
  2. Als u een voorkeuze wilt bewerken in Taakeigenschappen, klikt u met de rechtermuisknop op een taak in de wachtrij Geblokkeerd of Afgedrukt en selecteert u Taakeigenschappen.
    1. Selecteer een servervoorkeuze in de lijst Voorkeuzen voor de taak.
    2. Voer de wijzigingen door in Taakeigenschappen die u wilt toepassen op de voorkeuze.
    3. Selecteer Voorkeuze opslaan in de lijst Voorkeuzen, selecteer Servervoorkeuze en typ de exacte naam voor de voorkeuze.
    4. Klik op Opslaan en klik vervolgens op OK om de bestaande voorkeuze te overschrijven.

Servervoorkeuzen verwijderen

Beheerders kunnen servervoorkeuzen verwijderen.

1. Selecteer een of meer voorkeuzen (al dan niet gepubliceerd) in de lijst.

Als u meerdere voorkeuzen wilt selecteren, gebruikt u Shift-klikken, Ctrl-klikken (Windows) of Cmd-klikken (macOS). Druk op Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (macOS) om alle voorkeuzen te selecteren.

2. Klik op Verwijderen op de werkbalk.
  3. Klik op Ja.

Voor Fiery Hot Folders en virtuele printers die aan de verwijderde voorkeuze zijn gekoppeld, wordt de koppeling verbroken. De instellingen van de verwijderde voorkeuze blijven echter wel behouden.

Publicatie van servervoorkeuzen ongedaan maken

Een niet-gepubliceerde voorkeuze is niet beschikbaar voor gebruik in de printerstuurprogramma’s of het venster Taakeigenschappen. Nadat u de publicatie van een servervoorkeuze ongedaan hebt gemaakt, kunt u deze opnieuw publiceren.

1. Selecteer in de lijst een of meer voorkeuzen met het gepubliceerde pictogram.

Als u meerdere voorkeuzen wilt selecteren, gebruikt u Shift-klikken, Ctrl-klikken (Windows) of Cmd-klikken (macOS). Druk op Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (macOS) om alle voorkeuzen te selecteren.

2. Klik in de werkbalk op Publicatie ongedaan maken.

De voorkeuze wordt weergegeven met het niet-gepubliceerde pictogram.

3. Klik op Ja.

Voor Fiery Hot Folders en virtuele printers die aan de ongepubliceerde voorkeuze zijn gekoppeld, wordt de koppeling verbroken. De instellingen van de ongepubliceerde voorkeuze blijven echter wel behouden.

Over vergrendelde servervoorkeuzen

U kunt de afdrukinstellingen van een servervoorkeuze vergrendelen of ontgrendelen in Server > Apparaatcentrum > Workflows > Taakvoorkeuzen.

U moet als beheerder zijn aangemeld op de Fiery server om deze handelingen uit te voeren.

Door een instelling in een servervoorkeuze te vergrendelen bereikt u het volgende:

• De instelling wordt toegepast op alle bestanden die in Command WorkStation worden geïmporteerd met de voorkeuze.

• Nadat de instelling is geselecteerd, kan deze worden overschreven in de taakeigenschappen in het printerstuurprogramma. Wanneer de instelling wordt overschreven, wordt de lijst Voorkeuze echter blanco.

• Fiery Hot Folders-taken nemen dezelfde vergrendelde instellingen over (ervan uitgaande dat de Fiery Hot Folders de servervoorkeuze gebruikt).

• Virtuele printers geven de instellingen weer als vergrendeld. In clientprinterstuurprogramma's die met een virtuele printer zijn verbonden, kan de instelling niet meer worden gewijzigd.

U kunt Uitvoerprofiel niet vergrendelen omdat de Fiery server altijd standaard word ingesteld op Taakgedefinieerde instellingen gebruiken.

Vergrendelingen zijn alleen van toepassing op het moment van taakverzending. Als de taken zich eenmaal op de Fiery server bevinden, kan elke vergrendelde instelling worden bewerkt in het venster Taakeigenschappen van Command WorkStation.

Instellingen in servervoorkeuzen vergrendelen of ontgrendelen

U moet als beheerder zijn aangemeld bij de Fiery server om afdrukinstellingen te vergrendelen of ontgrendelen in Server > Apparaatcentrum > Werkstromen > Taakvoorkeuzen.

1. Selecteer de voorkeuze die u wilt bewerken, en klik in de werkbalk op Bewerken.
  2. Voer een beschrijving in voor de wijziging (optioneel).
  3. Klik op Definiëren om de afdrukinstellingen te wijzigen.
  4. Kies een van de volgende mogelijkheden:
    • Klik op Alle vergrendelen om alle afdrukinstellingen te vergrendelen.

• Klik op het vergrendelingspictogram om een specifieke afdrukinstelling te vergrendelen.

• Klik op Alle ontgrendelen om alle afdrukinstellingen te ontgrendelen.

• Klik op het vergrendelingspictogram om dit te wijzigen in het ontgrendelingspictogram voor een specifieke afdrukinstelling.

5. Klik op OK.

Servervoorkeuzen exporteren en importeren

U kunt servervoorkeuzen vanaf de ene Fiery server exporteren naar een bestand (Exported Presets.fjp) en het bestand vervolgens importeren naar een andere Fiery server van hetzelfde model en dezelfde versie in Server > Apparaatcentrum > Workflows > Taakvoorkeuzen.

U kunt ook servervoorkeuzen exporteren als veiligheidsmaatregel via de functie Reservekopie maken en terugzetten (Server > Apparaatcentrum > Algemeen > Gereedschappen). Back-upbestanden met voorkeuzen kunnen niet worden teruggezet naar een Fiery server van een ander model.

Wanneer u een voorkeuzenbestand importeert, kunt u de nieuwe voorkeuzen samenvoegen met bestaande voorkeuzen, of kunt u bestaande voorkeuzen hiermee overschrijven.

U moet als beheerder zijn aangemeld bij de Fiery server om servervoorkeuzen te kunnen exporteren en importeren.

Servervoorkeuzen exporteren

Beheerders kunnen servervoorkeuzen exporteren voor gebruik op een andere Fiery server.

1. Klik in de werkbalk op Exporteren.
  2. Blader naar een locatie om het bestand Exported Presets.fjp op te slaan.
  3. Klik op Opslaan.

Servervoorkeuzen importeren

Na het exporteren van servervoorkeuzen vanuit een Fiery server, kan een beheerder deze importeren voor gebruik op een andere, vergelijkbare Fiery server.

1. Klik in de werkbalk op Importeren.
  2. Kies Samenvoegen met bestaande of Bestaande vervangen.

Als de servervoorkeuzen worden samengevoegd, worden de voorkeuzen in het geïmporteerde bestand toegevoegd aan de bestaande voorkeuzen op de Fiery server. Als een naam dubbel voorkomt, wordt voor de geïmporteerde voorkeuzen een numeriek achtervoegsel toegevoegd aan het einde van de naam, bijvoorbeeld EersteTest-1.

Als bestaande voorkeuzen worden vervangen door de servervoorkeuzen, worden alle huidige servervoorkeuzen verwijderd en vervangen door de servervoorkeuzen in het zojuist geïmporteerde FJP-bestand (Fiery Job Preset, Fiery-taakvoorkeuze).

3. Blader naar de locatie van het bestand Exported Presets.fjp.
  4. Klik op Openen.