Calibrator 3

Er bestaan verschillende modellen Fiery-persen en -printers: laser of inkjet, monochroom of CMYK of uitgebreid gamma, en met of zonder speciale inkten. Calibrator is ontworpen om te voldoen aan de verschillende kalibratiebehoeften van elke technologie.

Command WorkStation en Fiery Color Profiler Suite starten automatisch de Calibrator-versie die het meest geschikt is voor uw systeem. Calibrator past zichzelf aan de verbonden Fiery server aan. Niet voor elke pers is elke functie vereist. De meeste laserprinters hoeven bijvoorbeeld de hoeveelheid toner voor individuele kleurstoffen niet te beperken, terwijl inkjetpersen dat wel moeten doen, omdat de inktopname van verschillende substraten meestal veel meer varieert bij inkten dan bij toner.

De meeste door Fiery aangestuurde en monochrome en CMYK-persen worden gekalibreerd met behulp van dichtheidsmetingen. CMYK+ wordt doorgaans gekalibreerd met L*a*b*-metingen.

Met Calibrator kunt u een nieuwe kalibratie-instelling maken op een Fiery server of een bestaande kalibratie-instelling bijwerken.

Net als Calibrator in Command WorkStation kan Calibrator in Fiery Color Profiler Suite een nieuwe kalibratie-instelling maken en een bestaande opnieuw kalibreren, maar met ondersteuning voor verschillende meetinstrumenten die niet beschikbaar zijn in Command WorkStation.

De twee belangrijkste functies van Calibrator zijn:
  • Herkalibratie - Hiermee wordt een kalibratie bijgewerkt met nieuwe metingen. De uitvoer van veel persen kan in de loop van de tijd verschillen. De Fiery server kan dergelijke fluctuaties alleen compenseren als de correctietabellen worden bijgewerkt met nieuwe metingen.
  • Kalibratie maken - Hiermee maakt u een nieuwe kalibratie en, als Fiery Color Profiler Suite is geïnstalleerd en gelicentieerd, een nieuw profiel. Deze taak is nodig wanneer geen van de bestaande kalibraties aanvaardbare uitvoer levert voor een specifieke afdrukconditie (combinatie van inktset, halftoon, substraat, enzovoort). Voorbeelden zijn slechte gradaties of slechte inkthechting. Voor een nieuwe kalibratie is doorgaans een nieuw profiel nodig, zodat kleurbeheer nauwkeurige kleuren kan leveren.
Twee beheerfuncties zijn toegankelijk via twee pictogrammen linksonder in het venster. Deze instellingen zijn specifiek voor en opgeslagen in elke afzonderlijke Fiery server. Aangezien deze functies van invloed zijn op elke gebruiker, zijn ze alleen beschikbaar wanneer u bent aangemeld als Fiery-beheerder vanuit Command WorkStation:
  • Calibrator-instellingen - Hiermee kunt u voorkeuren voor individuele persen instellen. Hier kunt u de instellingen van vóór en na de kalibratie instellen die beschikbaar zijn op bepaalde persmodellen. Alle modellen bieden ook een waarschuwing of kunnen zelfs voorkomen dat taken worden afgedrukt wanneer hun toepasselijke kalibraties niet opnieuw zijn gekalibreerd binnen een tijdsbestek dat de beheerder heeft opgegeven.
  • Kalibratiebeheer - Hiermee kunt u kalibraties bekijken die beschikbaar zijn op een Fiery server, te zien wanneer ze voor het laatst zijn bijgewerkt en wat hun metingen en eigenschappen zijn. Door gebruikers toegevoegde kalibraties kunnen worden verwijderd en hun namen kunnen worden gewijzigd.
Calibrator voor de verbonden Fiery server is beschikbaar voor de volgende workflows. Bij conventionele CMYK-producten en kalibratiesets zal Calibrator 3 automatisch de op dichtheid gebaseerde kalibratieworkflow selecteren. Calibrator 3 volgt de op L*a*b* gebaseerde kalibratieworkflow wanneer een uitgebreide inktset dit vereist.